Vodka
Polakkerne opfandt i det 8. århundrede en spiritus som blev kaldt vodka, og grunden til at man normalt forbinder vodka med Rusland er fordi russerne har efter opfindelsen haft den største indflydelse på det produkt som vi i dag forbinder med vodka.
Vodka havde bedre muligheder for at udvikle sig til den krystalklare væske, som vi kender det i Rusland, da man der havde muligheden for at fryse væsken for derefter at opsamle den alkoholholdige væske. Man nedfryser sig til ren alkohol i stedet for at opvarme,
destillation kom også først til Rusland i midten af det 15. århundrede. Det var også i den tid, hvor vodka blev fremstillet og konsumeret pga. sine medicinske fordele, hvilket er hvorfor det fik navnet “Zhiznennia Voda” (livets vand). I 1700-tallet kom det til at hedde “vodka” (lille vand).
I 1780'erne opdagede den tyske apoteker Theodore Lowitz, som var den russiske zars alkymist, at vodka blev både meget blødere og mildere ved at filtrere den igennem trækul. Selvom det er lang tid siden, er den vodka, som vi kender i dag, ikke langt fra den Theodore kom frem til her. Metoden spredte sig også hurtigt til de andre russiske vodkaproducenter og gjorde også, at vodka pludselig dukkede op andre steder i verdenen.
Vodka har været i Skandinavien siden 1400-tallet, som på den tid blev fremstillet af gæret majs. Lars Olsson Smith, grundlæggeren af
Absolut, introducerede i 1879 svenskerne for hans vodka, der dengang blev kaldt “Absolut rent Brännvin”. Det var først efter at Smirnoff havde haft sin internationale markedsføringskampagne i 1960'erne og 70'erne at Absolut ændrede navn fra brændevin til vodka.
Igennem de sidste 50 år har vodka opnået en kæmpe fremgang, og grunden er at den er smagsneutral og derfor fungerer perfekt som alkoholbase i et væld af populære drinks, såsom
Moscow Mule.
Produktionen af vodka
Vodka produceres som regel på korn eller kartofler, men teoretisk set kan alt med sukker eller stivelse bruges, blot det gennemgår en filtrering efter
destillation.
Vodka lavet på korn står for mere end 90% af den globale produktion, hvor hvede og rug er det mest populære kornsorter.
Ved produkton af vodka på kartofler dannes der ofte en hel del fuseloiler, som fjernes ved at fortynde væsken efter første destillation, filtrere det igennem trækul, og så destillere endnu en gang. I en polsk pjece udgivet i 1809 blev fremstilling af vodka på kartofler beskrevet med advarslen om, at det er den værste form for vodka. Kartofler blev åbenbart kun populært i produktionen af polsk vodka, fordi kartofler var billige og i overflod.
Klassificeringer af vodka
Under klassificeringer har vodka en masse muligheder. Først har vi klassificeringen, om vodkaen er smagssat eller ej. Dette betyder, om den givne vodka er neutral i smagen, eller har tilsat en smag, som f.eks. citron, hindbær eller fersken.
Udover smagen kan vodkaen også klassificeres i, hvor de bliver produceret, og her deler man produktionen op i to områder: Østeuropa (Rusland, Polen, osv.) og Vesten (USA, Sverige, osv.).
Da vodka kan produceres af næsten alt, der indeholder stivelse, kan vodka derfor også inddeles i, hvad det bliver produceret på. Her inddeler man dog generelt i korn og kartofler.
Til allersidst kan man også tale om, hvor mange gange den enkelte vodka bliver destilleret, som nogle mærker reklamerer med på deres flasker. Dette er dog et emne, hvor det er lidt svært at endegyldigt kunne klassificere forskellige vodkaer, da hver enkelt destilleri har deres egen måde at gøre tingene på.
Anmeldelser af vodka
Cocktails med vodka