Rom
Der findes ikke en spiritus, der passer bedre til pirater end rom. Ikke fordi den er tæt forbundet med søfart, heller ikke fordi det er en del af popkultur, men fordi rom er fuldstændig resistent overfor regler. De forskellige stilarter af rom varierer afhængigt af, hvor rommen kommer fra, hvordan de er
destilleret, og hvordan de er
modnet (hvis de er). Det eneste, der forbinder forskellige typer af rom, er grundingrediensen: sukkerrør.
Historien om rom
Christoffer Columbus medbragte sukkerrør på hans anden tur til Amerika i 1493, som blev plantet på øen Hispaniola. Den spanske hær udbredte efterfølgende afgrøden til flere områder i Caribien, såsom Jamaica og Cuba. Det kan derfor siges, at Columbus var faderen til rom.
Når der produceres sukker fra sukkerrør, er melasse et biprodukt. Plantageejerne opdagede, at i stedet for at smide melassen væk, så kunne man
destillere det til rom. Som så mange andre typer af spiritus på den tid, var det slet ikke det, som vi kender i dag. Dengang var rommen bitter, skarp i smagen og lugtede ubehageligt, men opnåede stadig stor popularitet hos de søfarende kolonister og dem derhjemme.
Det var dog først, da
kolonnedestillatoren kom til Caribien omkring 1848, at produktionen af rom for alvor blev industrialiseret. Man var nu i stand til at masseproducere rom, og dermed efterkomme den store efterspørgsel, der var hjemme i kolonisternes lande. Bacardi blev grundlagt i 1862 af Don Facundo Bacardi Massó, og firmaet har haft en stor betydning for udbredelsen af rom i den vestlige verden. Produktet Bacardi lavede var blødere og renere end så mange andre, som gjorde, at den hurtigt blev populær globalt.
Rom nød, ligesom
tequila, godt af
Forbudstiden, hvor rommen blev sejlet fra Caribien og derfra kom ind i det illegale marked. Populariteten varede dog kun til Den Store Depression startede, hvor en stor del af destillerierne måtte lukke ned.
I dag ser markedet lidt anderledes ud, da især den mørke rom har fået sin fremgang. Fremgangen af den mørke rom har gjort, at små destillerier har kunne opstå, hvor de udelukkende laver deres egen specielle rom.
Produktionen af rom
Rom laves på
fermenteret sukkerrørssaft eller overskudsproduktet ved sukkerrafinering, melasse. Hvilken afgrøde der vælges her, har stor betydning for det endelige produkt.
Gæringsprocessen kan tage alt fra en halv til flere dage alt efter hvor kraftig en rom, man gerne vil ende ud med. Typisk er alkoholprocenten man ender ud med mellem 5 og 9 procent.
Efter gæringen
destilleres væsken i enten et pot still eller en kolonnedestillator, alt efter hvilken type rom man gerne vil have. Typisk vil en mørk rom være destilleret med et
pot still, for at bibeholde mest muligt af smagen i produktet, og en lys rom vil være destilleret med en
kolonnedestillator.
Til sidst hældes rommen direkte på flaske, hvis det er en lys rom, ellers lagres den på egetræsfade for at give yderligere smag til rommen.
Klassificeringer af rom
Ingen regler, bare rom. I modsætning til klassificeringerne med f.eks.
gin, så har rom ikke særlig mange regler. Forskellige lande har deres egne standarder, hvilket betyder, at enhver spiritus, som kommer fra sukkerrør, kan kaldes rom. Typisk kan man dog inddele rom i lys, gylden, krydret, og mørk.
-
Lys rom
Lys rom (også kaldt hvid rom) er fermenteret i ståltønder og bliver filtreret. Rommen vil være klar i farven (gennemsigtig), og have en let og svag sød smag. Grundet den milde smag er den meget populær i cocktails, såsom Mojito.
-
Gylden rom
En gylden rom er en mellemvej mellem den lyse og den mørke rom. Den er lagret i egetræsfade, som giver den gyldne farve. I forhold til lys rom, er gylden rom meget mere fremtræden i smagen.
-
Krydret rom
En krydret rom er en rom, som har fået tilføjet forskellige krydderier for at smagssætte den. Oftest vil man tilføje krydderierne til en gylden rom. En krydret rom vil have en mørk farve, men de billigere mærker opnår farven med karamelfarve.
-
Mørk rom
Mørk rom er lavet ved at aldre en lys rom i forkullede egetræsfade, hvilket giver rommen en dyb brun farve og en fyldig smag. Lagringen af rommen kan foregå over adskillige år.
-
Overproof rom
Rom indeholder normalt en alkoholprocent mellem 40 og 50, mens overproof rom bevæger sig over de 50%. En overproof rom kan bruges til flambering i madlavning, eller til cocktails der kræver en stærk spiritus. Mai Tai er en cocktail, som kræver overproof rom.
-
Cachaça
Cachaça (kah-SHA-sah) adskiller sig en anelse fra rom, da det er produceret på saften fra sukkerrør, og hovedsaligt stammer fra Brasilien. For det meste bliver det hældt direkte på flaske efter destillering. Cachaça er især kendt fra cocktailen Caipirinha.
Foruden de ovenstående kategorier har de forskellige lande også deres særlige præg, der kommer til udtryk i de rom, som de producerer.
-
Spansk rom
En lettere stilart, som typisk er destilleret fra molasse. Denne stilart inkludere det meste rom lavet i Puerto Rica, Cuba, den Dominiskanske republik, Venezuela, Guaetemala, Nicaragua, Panama, Colombia, Costa Rica og Ecuador. Stilarten kom frem i det 19. århundrede, hvor man med opfindelsen af kolonnedestillatoren så en mulighed for en ny rom. Den nye destillator gjorde det muligt at lave en rom, der har en høj alkoholprocent og samtidig er befriet fra de aggressive smagsnoter, der kan opstå med i en potdestillator. -
Engelsk rom
Denne stilart er ofte rigere i smagen og mere “funky”. Ligesom den spanske stil, er den engelske stil primært lavet på molasse. Stilarten findes typisk i tidligere engelske kolonier. -
Jamaicansk rom
Jamaicansk rom er helt anderledes fra de engelske og spanske stilarter. Stilarten har en unik funky kompleksitet, der kommer fra destilleringen i potdestillatorer. Grundet både sin styrke og skarphed bliver jamaicansk rom sjældent brugt som base i cocktails, men snarere som supplement. -
Fransk rom
Typisk destilleret fra friskpresset sukkerrørsaft og for det meste produceret i Fransk Vestindien, hvor det betegnes som rhum agricole.
Anmeldelser af rom
Cocktails med rom