Forbudstiden i USA

Illegal spiritus fundet i Detroit den 10. december 1929 hældes ud af bygningen og ned i kloaken. “The Volstead Act” (officielle navn: the National Prohibition Act of 1919) er en amerikansk forordning, der blev tilføjet i den amerikanske forfatning som den 18. ændring. Formålet var at etablere et nationalt forbud mod alkoholholdige drikkevarer, som blev tilskrevet loven således:

“Ingen person må fremstille, sælge, bytte, transportere, importere, eksportere, levere, fremlægge eller besidde nogen alkoholholdige drikkevarer undtagen disse som tilladt af denne lov.”

Forslaget blev forkastet af præsidenten Woodrow Wilson den 28. oktober 1919 af forfatningsmæssige og etiske grunde, men forslaget blev alligevel godkendt af kongressen den samme dag og det trådte i kraft som lov i 1920.

Smugling af spiritus

Spiritus blev smuglet ind i landet fra alle grænser. Tequila over grænsen til Mexico, rom fra Caribien over den Mexicanske Golf, og alt hvad Canada havde at byde på over deres grænse. Kriminaliteten steg i forbindelse med forbuddet, for gangstere som kunne skaffe spiritus havde pludselig en god forretning. Den bedst kendte gangster var Al Capone, som havde monopol på salget af spiritus i New York og Chicago. Han tjente svimlende summer og politiet kunne intet gøre. Det endte med, at man måtte blive lidt kreativ og dømte ham for skattesvindel i 1931, hvilket han fik 8 års fængsel for.

Driftige Californiske drueavlere havde i tiden også en forretning i at sælge blokke af tørrede druer, der var trykket sammen og solgt sammen med gær til vinfremstilling. Sammen med pakken var der en advarsel, hvor man blev frarådet til at opløse de tørrede druer og gær i varmt vand, da dette ville resultere i en fermentering og dermed alkohol, hvilket jo var ulovligt.

Forbuddet blev ophævet med den 21. ændring af den amerikanske forfatning, som blev gjort gældende den 5. december 1933. Forbudstiden varede altså lige knap 14 år.

Et levn fra tiden, som vi finder interessant, er det at enkelte amerikanske whisky flasker er firkantede. Det er ikke noget man tænker synderligt over, men den firkantede form gjorde det nemmere at smugle dem, således de ikke raslede under transport. Selvom dette selvfølgelig ikke er et behov længere, har man alligevel valgt at bibeholde historien. Eksempler på de firkantede flasker er Jack Daniel's og Jim Beam.