Sirup
Sirup er essentielt vand med sukker, som bruges til at give cocktails mere sødme. Sirupper kan være smagssat med alt mellem himmel og jord (det er vitterlig fantasien, der sætter grænserne). Nogle gængse sirupper er nogen såsom rørsukker og honning, mens lidt mere eksotisk vil f.eks. være ingefær eller kamille.
Sukkersirup hældt på flaske.
Den basale sukkersirup
Dette er grundstenen, den helt basiske sukkersirup. Hvis man læser om cocktails på engelsk, er denne sirup den, der også kaldes “
simple syrup”.
Ingredienser:
Bring vandet i kog og tilsæt sukkeren under omrøring. Sukkeren vil opløses i vandet, og man er efterladt med en tyk sirup, som blot skal køles ned og hældes på flaske. Siruppen er tykflydende og klar/gennemsigtig i farven.
Holdbarheden på denne sirup er lang. Det er lidt svært at sige hvor længe, men grundet den høje koncentration af sukker bliver den ikke umiddelbart dårlig, selv udenfor køleskabet.
Champagnesirup
Foruden den helt almindelige sukkersirup, så findes der også de mere eksostiske. Denne sukkersirup får sin smag fra champagne, som kan være med til at give dine cocktails et ekstra pift i den helt rigtige retning.
Ingredienser:
- 100g sukker
- 100ml tør champagne
Tilføj både sukker og champagnen i en gryde, hvorefter den varmes op ved lav varme. Når sukkeren er opløst i væsken, kan den tages af varmen og afkøles. Den hældes på flaske, når den er kold.
Holdbarheden burde være omkring et par uger.
Honningsirup hældt på falske.
Honningsirup
Sødmen fra denne sirup stammer fra honningen i stedet for raffineret sukker.
Ingredienser:
Metoden er ligesom i den basale sukkersirup; kog vandet og tilsæt honningen under omrøring. Derefter køl siruppen ned og hæld den på flaske.
Holdbarheden af honningsirup er ligesom den basale sukkersirup lang grundet sukkerindholdet.
Hindbærsirup
Denne sirup smagssat af hindbær, som bruges hovedsageligt i cocktailen
Clover Club, hvor den bidrager markant til smagen.
Ingredienser:
- 1 del vand
- 1 del sukker
- 1,5 dele hindbær
Alle ingredienserne tilføjes i en gryde, som bringes i kog. Efter blandingen har kogt og al sukkeret er opløst, skal den afkøles, hvorefter resterne fra bærerne sies fra og væsken hældes på flaske.
Hindbær, sukker og vand blandes i en gryde.
Hindbær, sukker og vand blandes i en gryde.
Blandingen af hindbær, sukker og vand bringes i kog.
Når blandingen er kogt igennem, sies klumperne fra og hældes på flaske.
Hindbærsirup hældt på flaske.
Kamille sukkersirup
Denne sukkersirup er smagssat med kamillete.
Ingredienser:
- 2 kamille-tebreve
- 100g sukker
- 100ml vand
Metoden er ligesom i den basale sukkersirup; kog vandet og tilsæt sukkeren. Når du har sukkersirup tilsættes de 2 tebreve og lades stå i 30 minutter. Herefter fjernes brevene, siruppen køles ned og hældes på flaske.
Holdbarheden på denne sirup er ikke særlig lang, sukkerindholdet er simpelthen ikke højt nok. I køleskabet holder den cirka 14 dage.
Kokoscreme
Når der skal laves
Piña Colada, er der brug for kokoscreme. Typisk køber man den klassiske
Coco Lopez kokoscreme (reklamelink), men den kan faktisk også nemt laves selv.
Man blander følgende ingredienser i en gryde og bringer den i kog:
- 1 del kokosmælk
- 1 del sukker
- En smule salt
Når det hele er opløst til en uniform væske, køles den ned og er derefter klar til brug.
Rørsukkersirup
Indholdet og fremgangsmåden for at lave denne sirup er præcis den samme som med den basale sukkersirup — i denne opskrift bruges der blot rørsukker i stedet for almindelig sukker. Denne sirup får, pga. sukkeren, et brunlig skær, og kan med fordel benyttes til finere cocktails, hvor ingredienserne har mere at have skulle have sagt, såsom
Old Fashioned.
“Sur og sød”-blanding
Denne blanding adskiller sig lidt fra de andre, da denne “sirup” også indeholder en god del citrusjuice. Det sure og det søde skaber en dejlig harmoni, som gør den yderst lækker. En “sur og sød”-blanding laves hurtigt og nemt ved blot at blande ingredienserne sammen.
Ingredienser:
- 1 del sukkersirup
- 1 del citrusjuice
Både limes og citroner kan bruges til citrusjuicen, men vi anbefaler citroner. Enkelte blander endda også citrusjuice fra begge frugter, således at det er halv halv mellem dem.
“Sur og sød”-blanding bruges også, når der skal laves lemonade.
Hjemmelavet lemonade
En kold lemonade er perfekt til en varm sommerdag, og så er den endda super simpel at lave, når man allerede har lavet en
“sur og sød”-blanding. Man tilføjer nemlig bare vand og køler blanding ned.
For at lave lemonade, blander man bare disse tre ingredienser:
- 1 del sukkersirup
- 1 del citrusjuice
- 3 dele vand
Bland alle ingredienserne sammen, sæt det på køl. Lemonaden kan serveres, når den er kold. Alt efter hvordan man gerne vil have smagen skal være, kan forholdene justeres. Mere sukker gør den sød, mere citrus gør den syrlig, og mere vand gør den mindre kraftig i smagen.
Der kan evt. pyntes med et par citronerskiver og mynteblade.
Vandmelonsirup
Når der laves sommer-cocktails kan man med fordel lave en sirup, der smager af vandmelon. Siruppen er let at lave, da den blot kræver sukker og saften fra en vandmelon. Blandingsforholdet er 1:1.
- 1 del saft fra vandmelon
- 1 del sukker
Frugtkødet skæres fri fra skalen, hvorefter det enten presses eller blendes, og derefter sies. Saften fra vandmelon og sukker blandes sammen i en skål og omrøres, indtil sukkeret er opløst. Herefter er siruppen klar til brug.
Vandmelonsirup er genialt til sommer-cocktails, hvor der skal lidt ekstra til på smagen.