Old Fashioned er en af de helt klassiske cocktails lavet på whisky.

Old Fashioned

Glas
Is
Metode
Pynt
Appelsinskal

Ingredienser

6 cl
1 cl
Aromatisk bitter
2 dashes
Det er begrænset hvor mange ingredienser, der er i en Old Fashioned. Derfor sætter hver ingrediens virkelig sit præg på den endelige cocktail. Selvom man godt kan løfte en dårlig whisky, kan der være langt til en virkelig fantastisk cocktail. Husk det, når du udvælger dine ingredienser.

Historie

Cocktailen blev opfundet på Pendennis Club i Louisville, Kentucky, som blev grundlagt i 1881. Opskriften blev eftersigende opfundet af en bartender til ære for oberst James E. Pepper, der var en prominent bourbon destillatør. Obersten tog opskriften videre til Waldorf-Astoria Hotel bar i New York.

Den oprindelige opskrift foreskriver, at man putter en sukkerknald i et glas, vædder den med aromatisk bitter samt en smule danskvand og muddler det. Herefter bygges cocktailen op og omrøres. Denne metode tager lang tid og resultatet kan variere, alt efter hvor effektivt man får rørt sukkeren ud i resten af cocktailen. Derfor anbefaler vi helt klart, at man bruger en sukkersirup, så sukkeret nemmere bliver fordelt i cocktailen og resultatet fra gang til gang bliver ens.

Andre variationer

I bogen Cocktail Codex bliver Old Fashioned beskrevet som én af 6 grundopskrifter, hvorfra alle cocktails udspringer. Vi giver i hvert fald bogen ret i, at opskriften på en Old Fashioned er simpel og giver anledning til eksperimentation. Grundingrediensen (alkohol) kan nemlig let erstattes af en helt anden spiritustype, såsom f.eks. brandy eller rom. Vi kan klart anbefale at erstatte whiskyen med Diplomatico rom.

Annonce

Annonce

Relaterede cocktails

Whisky

Lær mere om whisky

Ordet whisky stammer fra det skotsk gælliske udtryk “uisge beatha” som betyder livets vand. Den tidligste whisky blev næsten udelukkende destilleret af munke. Det blev aldrig tilladt at modne, og havde en tendens til at være meget rå. Det er måske heller ikke så underligt da det primært blev anset for at være et lægemiddel, som blev brugt mod en bred vifte af sygdomme.
Læs mere om whisky