En ægte klassisk cocktail med bourbon, sød vermouth og aromatisk bitter.

Manhattan

Glas
Is
Metode
Pynt
Maraschino kirsebær

Ingredienser

Bourbon
6 cl
Sød vermouth
2 cl
Aromatisk bitter
2 dashes

Sådan laver du en Manhattan cocktail

Sæt dit martiniglas på køl. Fyld dit røreglas 2/3 op med store isterninger. Hæld herefter alle ingredienserne i røreglasset og omrør cocktailen indtil drinken er helt kold. Fine-strain cocktailen over i dit martiniglas. Stik et maraschino kirsebær på et cocktailspyd, der placeres i cocktailen, og server.

Historien om cocktailen Manhattan

En populær historie fortæller, at cocktailen stammer fra The Manhattan Club i New York tidligt i 1870'erne, hvor den blev opfundet af Dr. Ianin Marshall. Han skabte den i anledning af en festmiddag, som blev afholdt af Jennie Spencer-Churchill (mor til Winston Churchill), til ære for præsidentkandidat Samuel J. Tilden. Festmiddagen var en succes, hvilket gjorde, at cocktailen blev velkendt, og folk efterspurgte cocktailen ved at sige navnet på klubben — The Manhattan. Jennie Spencer-Churchill var dog i Frankrig på tidspunktet og gravid, så historien er højst sandsynlig fiktion.

Der findes dog tidligere referencer af forskellige ensartede cocktailopskrifter ved navn Manhattan, som blev serveret i Manhattan området. En fortælling beskriver, hvordan cocktailen blev opfundet i 1860'erne af en bartender, som hed Black, i en bar på Broadway nær Houston Street. Den originale Manhattan cocktail var en blanding af amerikansk whisky, italiensk vermouth og Angostura bitters. Under forbudstiden (1920-1933) blev canadisk whisky brugt, da det var tilgængeligt.

Da David A. Embury i 1948 udgav sin bog “The Fine Art of Mixing Drinks” inkluderede han Manhattan blandt de 6 cocktails, som han mente, at alle værtsfolk bør kende, hvis de vil have glade gæster. Han skrev endda følgende om cocktailen: “Der bliver solgt flere Martini'er og Manhattans end alle andre slags. Ja faktisk, hvis man fraregner Daiquiri og Old Fashioned, så sælges der flere Martini'er og Manhattans end alle andre slags tilsammen.

I filmen “Some Like It Hot” (1959) med Marilyn Monroe, Tony Curtis og Jack Lemon optræder cocktailen også. Her mikser Marilyn Monroe cocktailen i en plastik varmedunk i en af filmens mest ikoniske scener, der foregår i en sovevogn på vej fra Chicago til Florida. Det har næppe været en velsmagende drink grundet varmedunken, men hvem kan sige nej til at drikke en Manhattan med Marilyn Monroe?

Annonce

Annonce

Relaterede cocktails

Whisky

Lær mere om whisky

Ordet whisky stammer fra det skotsk gælliske udtryk “uisge beatha” som betyder livets vand. Den tidligste whisky blev næsten udelukkende destilleret af munke. Det blev aldrig tilladt at modne, og havde en tendens til at være meget rå. Det er måske heller ikke så underligt da det primært blev anset for at være et lægemiddel, som blev brugt mod en bred vifte af sygdomme.
Læs mere om whisky