Angostura Bitters
Angostura Bitters er en aromatisk bitter likør, som typisk benyttes for at skabe dybde og balance i smagen af drinks. Denne bitter bruges f.eks. i cocktails såsom:
Manhattan og
Old Fashioned.
Imponerende nok har Angostura Bitters været den likør der har båret faklen for alle aromatiske bitter likører i adskillige årtier. Smagen af karamel, nelliker, kardemomme, og ikke mindst træbark fra Angostura gør den sød og krydret. Dette gør likøren så konsistent og smukt afbalanceret, således at det altid har været den man sikkert kunne falde tilbage på, hvis man skulle være i tvivl.
Historien bag
I 1820 rejser den tyske doktor Johann Siegert til Venezuela for at hjælpe Simon Bolivar og hans hær imod den spanske overmagt. Det var i en tid hvor soldater ofte døde til feber eller maveproblemer. Siegert satte sig for, med sin lægeviden, at producere en effektiv medicin, lavet af lokale urter og planter.
I 1824 havde han udviklet et produkt som han begyndte at sælge, og i 1830 erhvervede han sig et destilleri med formålet. Det hele startede i byen Angostura i Venezuela, som efterfølgende skiftede navn til Ciudad Bolivar. I 1870 døde Siegert og hans sønner overtog. Fem år senere valgte de at flytte firmaet fra Venezuela, grundet politisk ustabilitet, til “Port of Spain” i “Trinidad og Tobago”.
Enhver der har haft en Angostura Bitters flaske i hånden har nok lagt mærke til det, mærkatet er alt for stort til flasken. Det er underligt, men forklaringen kommer fra en konkurrence brødrene deltog i. De tog hver en opgave i at designe flasken, en designede glasflasken og den anden mærkatet. Resultatet af deres ukoordinerede arbejde er et mærkat som er alt for stort. De tabte konkurrencen, men en af dommerne rådede dem til at beholde designet da det var en speciel ting der gør at man husker flasken.
Kort efter 1904 mister sønnen der havde kontrollen over firmaet en masse penge i nogle dårlige forretningsaftaler og firmaet blev overtaget af hans kreditorer.
Produktion
Opskriften på denne aromatiske bitter er meget hemmelig. Ingredienserne sendes fra hvorend de nu kommer til England, hvor de ompakkes i kodede pakker som derefter sendes til Trinidad og Tobago. Det rygtes at firmaet har en aftale med tolden om at deres pakker ikke inspiceres når de ankommer til Sydamerika, en aftale for at bibeholde hemmeligheden.
Hos destilleriet forbereder blot fem mennesker ingredienserne. De afvejer mængderne der skal bruges, i et rum kendt som “the Sanctuary”, og kommer dem i en stor kværn. Kværnen knuser alle ingredienserne sammen, og overfører dem til det næste rum, “the Bitters Room”.
Det knuste ingredienser kommes i en “percolator”, som vises på billedet til højre her. En sådan maskine bruges oftest til kaffe, hvor vandet/kaffen cirkuleres igennem kaffepulveret indtil man opnår den ønskede kaffestyrke. Angostura benytter dog maskinen til at cirkulere 97% ren alkohol igennem ingredienserne således at alkoholen smagssættes. Efterfølgende bliver væsken overført til en tank hvor brun sukker og karamelfarve tilsættes. Til sidst flyttes væsken til en sidste tank hvor destilleret vand tilføres indtil den ønskede alkoholprocent på 44,7% opnåes.
Køb den her
*Reklamelink