Garniture (cocktailpynt)
Pynt er godt for øjet, men først og fremmest skal det gerne tilføre til cocktailen. Garniture skal bruges som salt og peber til at finjustere oplevelsen. Hvis garnituren ikke forbedrer oplevelsen af cocktailen, er det bedst bare at lade helt være. En dramatisk udsmykning kan distrahere fra, og nogle gange endda ødelægge en ellers fin cocktail.
Garniture er bedst friskt og bør først laves i sidste øjeblik, før cocktailen laves. Man kan selvfølgelig skære citrus-både og -skiver ud tidligt på aftenen for at spare tid, men citrusskaller tørrer ud for hurtigt og skal derfor helst skæres i sidste sekund.
OBS: Det anbefales på det kraftigste at bruge økologisk frugt og grønt, da der i mange tilfælde gøres brug af skallen. Derudover anbefales det også at skylle frugt og grønt godt og grundigt før brug.
Citrus garniture
Herunder gennemgår vi forskellige måder citrusfrugt kan bruges som pynt til cocktails.
Citrusflag
En citrusskive kan vikles omkring et cocktailkirsebær, hvorefter det spides på et cocktailspyd for at lave et flag. Et eksempel på dette er
Blue Lagoon.
Citrusskal
Husk, at det er skallen der skal bruges her. Derfor vil man helst bruge økologiske frugter.
Brug enten en kniv eller en skræller, og skær et bredt stykke af skallen af. Der skal helst ikke skæres så dybt, at den hvide marv kommer med, men det kan skæres af efterfølgende med lidt forsigtighed. Den hvide marv indeholder nemlig en masse bitre olier, hvilket er, hvorfor man helst ikke vil have det med.
Hvis skallen skal i cocktailen, så gør kanterne pæne ved at skære dem rent med en kniv, og skær enderne i en vinkel, så du har et parallelogram.
Bring den afskårede skal henover cocktailen og bøj den på langs, så olierne i skallen bliver spredt udover cocktailen. Herefter kan skallen gnides på glassets munding således, at duften af citrusfrugten spredes. Til sidst lægges skallen i cocktailen.
Flammet citrusskal
Flammet citrusskal er et imponerende pyroteknisk trick, men det bliver også misbrugt. Alt for mange cocktails er blevet ødelagt af brændt svovlolie, der flyder oven på drinken. Det skal derfor gøres ordentligt og med omtanke. Her er fremgangsmåden:
- Brug en skarp kniv til at skære en minimum 2 cm bred stribe af skrællen. Skrællen skal være tyk nok til ikke at flække, når du klemmer den.
- Tænd en tændstik (aldrig en lighter) og lad svovlen brænde af. Tag herefter skrællen med din anden hånd og pres den mellem din tommel og de to første fingre.
- Hold skrællen et par centimeter over tændstikken, for at lade citrusolierne varme op. Klem herefter skrællen i en 45-graders vinkel over tændstikken over mod cocktailen (cirka 10 cm fra glasset). De frigivne citrusolier antændes over flammen og lander ovenpå cocktailen, hvilket giver den en let karamelliseret smag.
- Put skrællen i cocktailen, hvis det er ønsket, men lad være med at gnube dem på glasset, da det efterlader for meget smag.
Citrustwist
En citrustwist er et lille stykke citrusskal, som er blevet snoet, så det ligner en lille fjeder. Her på hjemmesiden har f.eks.
Vesper Martini, der pyntes med sådan en. En twist laves ved at skære en tynd strimmel citrusskal og forme det som en fjeder. Når man har trykket den lidt sammen, holder den formen.
Anden frugt- og grøntsags-garniture
Agurk
Vask og skrub altid agurkerne godt for at fjerne eventuelt voksagtig overtræk, og trim derefter enderne væk. Forbered altid agurker lige inden, du bruger dem, da de tørrer hurtigt ud.
Agurker bruges til at lave både skiver og bånd.
Bær
En Clover Club pyntet med hindbær.
Som sagt drager cocktails typisk inspiration fra indholdet af cocktailen til pynten. Derfor er det også kun oplagt at bruge bær, hvis cocktailen indeholder dem på en eller anden måde. Et eksempel er cocktailen
Bramble, som indeholder en brombærlikør (Creme De Mure), hvor det kun er naturligt at pynte med brombær.
Clover Club, som kan ses på billedet her til venstre, er endnu et eksempel, da den indeholder en
hindbærsirup, og så kan der med fordel pyntes med hindbær.
De to cocktails er også gode eksempler på forskellige måder at pynte med bær på. I en
Bramble er der
knust is, hvilket gør, at bærene kan lægges ovenpå isen. I en
Clover Club er der ingen is og her ser det meget bedre ud, hvis man putter bærene på et cocktailspyd.
Kirsebær
Hvis du først har prøvet Luxardo's cocktailkirsebær, så er der ingen vej tilbage. Der findes andre muligheder, men det er bare aldrig helt det samme.
Mynte
Mynte er en meget aromatisk garniture. Der kan bruges lige fra et enkelt blad helt op til en overdådig buket alt efter hvor meget aroma, der skal opleves.
Når der pyntes med mynteblade anbefaler vi at give dem et let klap. Med blade gøres dette ved at lægge bladene i hånden og klappe hænderne sammen, og med kviste gøres det ved at slå den let mod hånden. På den måde frigives aromaen fra bladene. Det kan ikke anbefales at “
muddle” myntebladene, da for meget aroma og smag vil blive frigivet (også den bitre).
Æbler
Skær æblet i skiver, hvorefter kernen af æblet skæres væk med et lige snit. For at lave en æbleflag, så læg 4-5 tynde skiver ovenpå hinanden og stik et cocktailspyd igennem i bunden. Æbleskiverne kan derefter spredes lidt, så de danner en vifte.
Man kan med fordel gnubbe æbleskiverne med en citron for at forhindre, at æblet bliver brunt.
Frugtskiver
En Clementine Rum Sour, hvor der er en klementinskive på toppen.
Man kan også lave frugtskiver, hvor man f.eks. skærer citrusfrugter ud i så tynde skiver som muligt. Et godt eksempel på dette er en
Clementine Rum Sour, hvor der skæres en tynd skive af en klementin, som lægges ovenpå skumlaget.
Tørrede frugtskiver
Frugtskiver på en rist, klar til at blive tørret i ovnen.
Tørrede frugtskiver klar til brug.
En anden mulighed med frugtskiverne er at tørre dem. Det giver dig en cocktailpynt, som i modsætning til de andre typer af pynt, kan gemmes og holde sig utroligt længe. På den måde har du en pynt, som altid er klar.
- Skær skiverne så tynde som muligt.
- Placer skiverne på en rist og put den i ovnen.
- Man kan med fordel have en bradepande under risten, så man ikke skal rengøre ovnen efterfølgende.
- Sæt ovnen på 100 grader.
- Vent til skiverne er helt tørre.
- Det kan tage et par timer, alt efter tykkelsen på skiverne.
Anden garniture
Aromatisk bitter
Udover at bruge bitters som en ingrediens, kan man også pynte en cocktail med et par dråber. Dette gøres bedst i
cocktails med æg, hvor skumlaget danner en hvid baggrund at arbejde ud fra. Tag en tandstik og kør igennem en dråbe lagt i skumlaget i en glidende bevægelse, for at skabe en hjerte form.
Muskatnød
Af og til kan man raspe frisk muskatnød over en cocktail. Brug dette meget aromatiske krydderi sparsomt; et par ture på rivejernet gør meget.