Cocktailen er formentlig bedst kendt fra James Bond, hvor agenten bestiller en vodka martini, som skal være “Shaken, not stirred”.
Historien om Dry Martini
Ifølge bogen Stirred — not shaken af John Doxat er cocktail skabt til John D. Rockefeller af bartenderen Martini di Arma di Taggia på Knickerbocker Hotel i New York i 1912. Der findes dog ældre kilder, som omtaler en drink kaldet Martinez, som martini'en skulle være en videreudvikling af.
Cocktailen Martinez blev skabt af Jerry Thomas, der var en berømt bartender ved Occidental Hotel i San Francisco midt i 1800-tallet. En gæst, der skulle rejse til byen Martinez i Californien, kom ind i baren, smed en guldklump på bardisken og ønskede en speciel drink. Jerry Thomas mixede Old Tom gin, vermouth, Angostura og Maraschino, og kaldte den en Martinez som en hyldest til gæstens forestående rejsemål.
Andre variationer af martini
Selvom opskriften ovenfor beskriver, hvordan en typisk Dry Martini laves, så behøver det alligevel ikke at være så simpelt. Cocktailen kan nemlig laves på mange forskellige måder. De kan ses herunder.
Den første valgmulighed med denne cocktail er spiritussen. Selvom denne cocktail normalt bliver forbundet med gin, så kan den også laves med vodka. Dette er helt op til smag og behag, da hver type spiritus har sin bestemte smag. Purister vil sværge til ginnen.
Derudover har mængden af vermouth meget at sige for cocktailen, hvilket også gør at det er en valgmulighed. Navnene for de forskellige mængder kan ses i tabellen herunder.
Klassificering
Beskrivelse
Extra dry
Der hældes blot et par dråber vermouth i cocktailen.
Dry
Der bruges et 4:1 forhold mellem gin og vermouth, som beskrevet ovenfor.
Wet
Denne variation indeholder en mængde vermouth i mellem en dry og en perfect, eksempelvis 3 cl.
Perfect
Her bruges der lige dele gin og vermouth.
Dirty
I denne variation tilsættes der en smule (eksempelvis en barske) af lagen, som oliven har lagt i.
Til tider kan extra dry blive en helt karikeret affære, da man f.eks. kan væde isen, der benyttes til omrøringen i vermouth, hvorefter vermouthen hældes fra, ginnen tilføjes og den omrøres. Det kan dog også være noget så interessant, som blot at have en åben vermouth flaske til at stå i nærheden.
Afarter
Udover den helt almindelige martini er der også nogle afarter, som skiller sig fra den helt almindelige opskrift med gin og vermouth. De kan ses herunder:
Espresso Martini Vesper Martini
Gin er brændevin smagssat med enebær, som oprindeligt skulle det være et velegnet middel mod nyrelidelser. Franciscus Sylvius (1614-1672), professor i medicin ved universitetet i Leyden (Holland), har fået æren for at have opfundet gin, men tidslinjen giver ingen mening. Allerede i 1606, 8 år før hans fødsel, havde Holland pålagt genever (som gin hed på den tid) skat. Hvem der reelt opfandt gin er svært at sige med sikkerhed, der er mange realistiske kandidater hvor der endda er en dansker iblandt.
Læs mere om gin