Sådan laver du din helt egen gin

Det er nemt at lave en hjemmelavet gin, da det kan gøres med “cold compounding”-teknikken, hvor man essentielt bare tilføjer sine ingredienser til en neutral spiritus, lader det trække og derefter filtrerer dem fra igen. Så det eneste du skal forholde dig til er, hvilken base spiritus du vil bruge og hvilke ingredienser der skal i din gin udover enebær. Vi giver dig gode råd til begge dele længere nede.

Sådan laver du din egen gin

Knus dine enebær i en morter. Put herefter enebærene i et glas og tilsæt din neutrale spiritus (basen). Lad det trække i 12 timer og filtrer herefter enebærene fra. Dette giver dig en basisgin at arbejde ud fra.

Tilsæt de valgfrie ingredienser til din basisgin, og lad det trække i 3 timer. Filtrer herefter ingredienserne fra, hæld ginnen på flaske og lad den hvile i en uge. Så har du din helt egen gin.

Eksperimentér med sammensætningerne

Øvelse gør mester og sådan er det også, når man laver sin egen gin. Lav endelig rigeligt med basisgin, prøv dig derefter frem med små mængder af forskellige sammensætninger af ingredienser og smag gerne til undervejs, så du kan fornemme smagene. Hvis smagen bliver for stærk, kan du altid fortynde ginnen med mere smagsneutral spiritus.

Hvilken neutral spiritus kan bruges til at lave sin egen gin?

Man kan med fordel købe en vodka i den billigere ende f.eks. 75-100 kr., da de typisk er helt smagsneutrale. Man kan også bruge nogle snaps, men man kan godt risikere en besk smag med de helt billige.

Man kan også købe en neutral spiritus, som er lavet til, at man skal lave sin egen snaps eller gin, men f.eks. med Aalborg Akvavit basis ender man hurtigt med at betale 90-120 kr. for 50 cl, hvor man kunne få det dobbelte med en billig og fornuftig vodka.

Hvilke ingredienser skal man bruge til at lave en gin?

Den eneste ingrediens, som man SKAL bruge for at lave en gin, er enebær. EU klassicificeringen for gin kræver nemlig blot, at den dominerende smag er af enebær og at alkoholprocenten er minimum 37,5%. Derudover er det egentlig frit slag for hvilke ingredienser, som du har lyst til at bruge. Det er fantasien, der sætter grænserne. Et unikt eksempel på dette er f.eks. Barr Hill Gin, som er en gin bestående af blot to ingredienser: enebær og honning.
Du kan finde inspiration til hvilke ingredienser, du har lyst til at bruge, på oversigten over gængse ingredienser i gin: Typiske ingredienser i gin. Derudover har vi også i vores anmeldelser af gin oftest beskrevet, hvad en given gin indeholder af ingredienser. F.eks. indeholder Gin Mare blandt andet rosmarin, basilikum, timian, koriander og kardemomme.

Gastromand har faktisk også skrevet en artikel, om det at lave sin helt egen gin. I artiklen forsøger han at imitere smagen af Hendrick's gin, som blandt andet indeholder rosenblade og agurk. Se hans artikel her: Gastromand's gin.