Likør

Likører var oprindeligt fremstillet som destillater med medicinske formål. Man mente, at de mange forskellige urter og krydderier havde en helbredende effekt overfor datidens sygdomme, hvilket også i høj grad var tilfældet.I dag er likører dog noget helt andet end de urte- og frugtafkog, der blev lavet i middelalderen. Der er kommet en del mere sukker i produkterne siden da, hvilket ikke er så underligt, da sukker på den tid var en luksusvare. Det var først efter Christoffer Columbus' anden rejse til Amerika i 1493, at der blev etableret store sukkerplantager i Caribien og sukker blev lettere tilgængeligt.

Likører er blevet drukket lige så længe, som man har drukket spiritus. Tidligere kunne man dog ikke definere, hvorledes en likør adskilte sig fra en anden type spiritus. I dag skelnes der, ifølge EU, således:

En likør lavet eller solgt i regionen skal indeholde mindst 100 gram sukker per liter og have en alkoholprocent på minimum 15. En “creme de ...” likør skal indeholde mindst 250g/l og “Creme de Cassis” skal indeholde 450g/l.

Klassificering

Foruden klassificeringerne beskrevet af EU kravene, kan likører også deles op i seks kategorier, som beskriver hvilken type ingrediens de er lavet på. De seks kategorier beskrives herunder.


Underklassificeringer

Foruden de vidtspændende klassificeringer ovenfor findes der også meget mindre kategorier, der foreskriver en specifik ingrediens og/eller specifik produktionsmetode. Dem gennemgår vi herunder.


Anmeldelser af likører



Cocktails med likør