Æg i cocktails
Æggehvide bruges i alle sours samt andre cocktails, hvor man gerne vil opnå en rig tekstur og skumlag på toppen. Æggehviden består primært af ovalbumin protein, som er et kompakt molekyle der udvider sig kraftigt når det rystes. Når æggehvide rystes, så skabes der skum, som binder cocktailen sammen. Uden citronsaft vil denne skum ikke holde længe, da syren stabiliserer proteinerne og forhindrer dem i at binde sig til hinanden. Det betyder, at boblerne i skummet forbliver små og separate. Skummet laves typisk med et “
dry shake”, hvor man ryster cocktailen uden is.
Desværre skal man dog lige være opmærksom på salmonella bakterier
Salmonella
Som
Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside, så er risikoen for at blive syg af salmonella fra æg meget lille, da det stort set ikke forekommer i danske æg. Det betyder dog ikke, at man ikke bør tage sine forholdsregler.
Generelt handler det om sund fornuft.
- Lad være med at bruge gamle æg.
- Lad være med at bruge æg der er knækket eller har fejl på skallen.
- Lad være med at bruge æg der lugter.
- Lad være med at bruge æggehvider der er vandede i stedet for gelagtige.
- Lad være med at åbne æg mod cocktailshakeren.
- Lad vær med at tro alkohollen dræber salmonella bakterierne. Det kræver en alkoholprocent på 60 eller derover.
Prøv en cocktail med æg
Hvis du aldrig har prøvet en cocktail med æg, så kan vi kun anbefale dig at prøve det. Herunder finder du listen af cocktails der indeholder æg, især
Amaretto Sour kan anbefales.